Interview Kubus

Gepubliceerd op 9 februari 2023 om 18:33

KUUBFEST! Feestweekend in jongerenbib Permeke – interview met Mehdi, Sila en Liana

Wanneer? 24 tot 26 februari. Waarom? Om de identiteit van de kubus te ontdekken en mee op te bouwen, het werk van jongeren te bewonderen en te proeven van alle smaken die de jongerenbib kan bieden.

Ik sprak met 3 jongeren die aan het roer staan van de kubus. Ze maken deel uit van een groep geëngageerde jongeren die samen meebouwen aan kubus en dit feestweekend zelf in elkaar hebben gestoken.

 

Wie zijn jullie?

Ik ben Mehdi, ik ben 22 jaar, master student meertalige communicatie en ik kom hier in de kubus af en toe een handje toesteken.

Ik ben Liana, ik ben 21 jaar, ik studeer toegepaste economische wetenschappen aan de universiteit van Antwerpen. In mijn vrije tijd lees ik graag boeken. Ik heb ook een eigen instagrampagina waar ik mijn boekenliefde deel.

En ik ben Quassila Haddouti, kortweg Sila, ik ben 18 jaar en studeer op AP Hogeschool Journalistiek. Verder ben ik barista in mijn vrije tijd en geef ik bijles aan mijn buurjongetjes. Ik doe ook yoga, lees graag en ga graag een koffie drinken.

Jullie hebben hier een soort van functie of verantwoordelijkheid. Kunnen jullie daar iets over vertellen?

Mehdi: Ik sta in voor de Projectpatsers. Wij zijn één van de netwerken onder de kubus die de bibliotheek de kubus bekend willen maken. Wij staan ervoor om events, creatieve workshops of lezingen op de kaart te zetten. Wij zijn met een groepje van 10 actieve mensen die geregeld samenkomen om te brainstormen. We spelen Tetris met onze agenda’s omdat tegelijk afspreken moeilijk is.

Liana: Ik sta in voor de Collectiekanjers, de bedoeling is dat wij mee de jongerencollectie bepalen. Voornamelijk de non -fictieboeken. We hebben verschillende thema’s en binnen die thema’s kunnen wij dan boeken aanbrengen. Wij zijn ongeveer met 8 mensen die tweewekelijks of maandelijks samenkomen, naargelang ons studierooster.

Sila: Ik hoor bij de Bezielers. Wij blazen dus leven in de kubus.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om in dit project te stappen?

Mehdi: Dat is grappig eigenlijk. Ik had me bij de buren, Stampmedia, ingeschreven voor een workshop podcasting, maar ik kwam hier terecht. Laure (projectleider van de kubus) heeft me dan de weg gewezen maar na de workshop ben ik toch even tot hier gekomen, heb ik een smalltalk met Laure gehad over de werking van de kubus.

 

Ik was al een tijdje op zoek om vrijwilligerswerk te doen en dit leek echt geknipt voor mij. Sindsdien probeer ik een meerwaarde te zijn voor de jongeren. Afhankelijk van mijn studierooster ben ik hier tweewekelijks aanwezig.

Liana: Ik had een oproepje gezien op Instagram dat de kubus van start ging gaan en ze mensen zochten, dat leek me interessant.

De rol van de bib is niet meer die instelling van vroeger of enkel de collectie, de klant komt meer centraal te staan. Hoe willen jullie klanten, in dit geval jongeren, bereiken?

Mehdi: We proberen de klassieke bib om te vormen en uit te breiden naar een levendige hub van leren en schrijven. Podcasten hoort hier ook in thuis. Vooral creativiteit is ons stokpaardje. Ons openingsfeest zal dat ook duidelijk maken!

Liana: We bouwen aan brede collectie, naast fictie hebben we ook een non –fictie collectie die gericht is op thema’s die leven bij jongeren. Naast de jongeren collectie zijn er ook veel evenementen en workshops. Verder lezen we ook samen. We nemen dan een boek en lezen dat samen en dan praten we erover. De bedoeling is dat we op termijn een leesclub hebben. Je kan hier ook rustig studeren.

Sila: Door mond-tot-mond reclame te maken bij jongeren en sociale media bereiken we ook mensen. We kunnen de jongeren veel inspraak geven in de vormgeving van de kubus. Zowel over het uiterlijk als de activiteiten en boekencollectie.

Wat mij meteen opviel zijn de late openingsuren van de jeugdbib. De gewone bib sluit om max 19 uur maar jullie blijven open tot 21 uur, wat jongeren natuurlijk meer aanspreekt.

Mehdi: Voor ons was dat vanzelfsprekend dat we later zouden openblijven. Het is super chill dat onze bib later opent. De ochtenden zijn we gesloten en daardoor kunnen we ook later sluiten. Voor de jongeren is dit ideaal omdat wij overdag naar school gaan of studeren. We hebben ook een beperkte mankracht dus we hebben ook de luxe niet om van 10 tot 22 uur open te zijn.

 

Kubus, de jongerenbib van Permeke. Dat betekent hedendaagse jongerencollectie, meer studieplekken, een medialab en workshops. Ik zie zelfs een leuke bar en ook knusse zeteltjes. Dit is echt wel een aantrekkelijke plek geworden.

Mehdi: We willen niet alleen een klassiek bib karakter hebben, we willen veel meer zijn dan dat. Door het medialab en workshops aan te bieden proberen we dat extraatje te zijn.

Sila: We proberen genoeg rekening te houden met de leefwereld van de jongeren en hoe zij de dingen die we aanbieden in de kubus, bijvoorbeeld medialab en boeken ect, kunnen gebruiken in hun dagelijks leven.

Liana: En door de studieplekken, de bar en de zeteltjes.(lacht)

Sila: Onze locatie is wat ons een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel geeft om de jongeren in de buurt van een veilige en leerrijke omgeving te voorzien. We hopen een plek te zijn waarvan jongeren weten dat ze er terecht kunnen voor heel veel zaken die hen verder kunnen helpen in het leven.

Werken jullie ook samen met externe partners?

Mehdi: Voor het openingsweekend gaan we in zee met Stampmedia, die gaan samen met ons en de Projectpatsers workshops aanbieden. Ik ben verantwoordelijk voor de workshop podcasting (zegt hij trots). Ook slam poetry bieden we aan.

Liana: Niet alleen tijdens het openingsweekend werken we samen met Stampmedia, ze bieden workshops aan dat weekend en ook daarna. Ook werken we bijvoorbeeld samen met Mayanaise vzw voor slam poetry (op vrijdag), Belgian Garden voor dj (op zaterdag). Op zondag vindt er ook een marktje plaats met jonge ondernemers. Daarvoor werken we samen met onder andere SheDIDIT en Saamo.

Sila: We nodigen regelmatig inspirerende jongeren uit die een positieve invloed hebben op andere jongeren. Ook werken we vaak samen met jonge organisaties om ze te steunen en bekender te maken bij de jeugd.

Op welke leeftijd ligt de focus?

Mehdi: Volgens Laure ligt de focus op 15 tot 25 jaar. Mijn ervaring leert me dat het vooral 18 tot 20 jarigen zijn die de weg hiernaar toe vinden. Maar het is dus een breed spectrum. Permeke op zich is vrij bekend, scholen komen hier ook naar toe dus ik denk dat we wel vrij gekend zijn. Vroeger was dit een leescafé en veel mensen weten niet dat het leescafé nu de kubus is geworden.

Het openingsweekend komt eraan, wat staat er op het programma?

Mehdi: Op vrijdag 24 februari kan je de bib ontdekken en je mening geven over jongerenplekken in de stad in een sessie “deep democracy”. En je kan je verhaal vertellen op het podium of via een podcast en we sluiten af met een “open mic”.

Sila: Ik sta mee in voor “ deep democracy”, ik ga dus meewerken aan sessies waarbij we jongeren een stem willen geven in onze maatschappij.

Liana: Zaterdag kan je een workshop volgen rond raamtekeningen, of leren dj’en. Je kan luisteren naar gedichten en er zijn eetstandjes. In de avonduren komt er een DJ en zijn er performances door de mensen van de workshop Muziek. De avond zal afgesloten worden met “Kavka Jammings x kubus”.

Sila: Op zondag 26 februari zijn er twee auteurslezingen. Je kan ook opnieuw een workshops volgen zoals stickers maken, textiel drukken ect. Er is een jongerenmarkt waar jonge ondernemers hun producten komen verkopen. Er is ook een Booktok panelgesprek over Booktokkers, invloed op jongeren en het proces van boeken kiezen. Voor de workshops en auteurslezingen moet je op voorhand inschrijven, maar het is wel gratis.

Liana: Wat ook leuk is, is dat er doorlopend nog andere dingen te ontdekken zijn zoals fortune cookies met literaire citaten en blind dates met een boek 😊.

 

Liana, jij bent bookstagrammer en boekblogger. Wat heb jij met literatuur?

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met een blog waarin ik recensies schreef van boeken die ik las. Ik vond het nadien ook tof om dit te delen op instagram ( @lianareads). Ook voor Antwerpen Leest heb ik al enkele recensies geschreven.

Sila en Mehdi, wat hebben jullie met boeken?

Sila: Ik zie boeken en lezen als een geweldige leerschool op vele vlakken: lessen over vriendschap, moed, schoonheid,...in fictieve verhalen en zaken over onze maatschappij. In de non fictie boeken persoonlijke groei ect. Ik kan met volle overtuiging zeggen dat de boeken die ik lees me vormen tot de persoon die ik ben.

Mehdi: Ik hou niet van boeken in die mate zoals de anderen in de kubus maar ik hou zeker van leesvoer op een zondagnamiddag...

Heel veel succes met het openingsweekend én nadien natuurlijk ook. Zijn jullie klaar om de pers te woord te staan?

Mehdi: Klaar ben ik er niet voor, maar ik ben mondig genoeg. Ik neem geen blad voor de mond.

Liana: We willen ook verder kijken dan alleen het openingsweekend, we willen nadien nog meer organiseren. We hebben er zin in!

 


 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb