
Put een bezoek aan de supermarkt je helemaal uit? Schiet je in de stress wanneer je plannen in de war worden gestuurd? Of heb je het gevoel dat de wereld je niet helemaal past? Niets aan de hand, want dat heeft iedereen weleens, denk je? Of zit er toch meer achter?
Pas op haar 27ste ontdekte Elise dat ze autisme en ADHD heeft. Aanvankelijk wuifden psychologen haar vraag om hulp weg. Ze zag er immers perfect normaal uit, had twee masterdiploma's op zak en woonde al een tijdje alleen. Ze bleek een meester in camouflage. Door de jaren heen ontwikkelde ze strategieën voor de meest alledaagse dingen die voor anderen zo vanzelfsprekend zijn: studeren, werken, boodschappen doen, het huishouden, small talk… De diagnoses kwamen als een opluchting. Eindelijk had ze een verklaring waarom alles zoveel moeite kost en besefte ze dat ze het nog niet zo slecht deed.
Het boek leest erg vlot. Ze gunt ons een blik hoe zij de dingen beleeft, maar steekt ook lotgenoten een hart onder de riem. Ze geeft tips en informatie om beter met autisme/ADHD om te gaan. In mijn professionele context is dit boek een "upgrade" want er staan herkenbare zaken in zoals de erge vermoeidheid, het probleem met telefoneren, de overprikkeling aan geluiden, moeite met communicatie.
Het boek is echt een aanrader, zowel voor hulpverleners als voor mensen die met deze materie in aanmerking komen.
Reactie plaatsen
Reacties
Dit is inderdaad een uitstekend boek. Merci om het te lezen. Wel opletten dat je niet alles over een kam scheert, er zijn immers mensen met ASS maar zonder AD(H)D en dat is dit boek een beetje puzzelwerk.