Interview met Mel Meliciousss, tiktok-fenomeen en auteur van “Naakt”
De bijna dertigjarige Mel is een sekswerker met een missie. Ze is razend populair op TikTok omdat ze respectvol en open praat over seksualiteit. Haar boek “Naakt” is echter een onthutsend verhaal over misbruik, falen van de maatschappij en hoe het verder gaat met haar. Ik sprak met haar in een taverne waar er jonge meisjes vol bewondering kijken naar het meisje van TikTok.
Mel, vertel eens kort wie jij bent?
Ik ben Mel, ik ben van 1994 en ik ben sekswerker. Ik geef ook seksuele opvoeding. Ik creëer online content en ik probeer me in te zetten om onderwerpen die in het boek staan voor zowel sekswerkers als voor slachtoffers bespreekbaar te maken en op te komen voor hun rechten.
Mensen kennen jou vooral van TikTok waar je zonder taboes content maakt en open antwoorden geeft op vragen over seks maar ook over je werk als sekswerker. Hoe ben je begonnen aan dit TikTok-avontuur?
Op 22 maart 2022 heb ik mijn eerste video gemaakt en had ik al meteen 2000 volgertjes. Ik wou vooral naar buiten komen met het feit dat ik sekswerker was, ik was er op dat moment klaar voor. Na die eerste post op TikTok is het helemaal ontploft. Veel jongeren stelden vragen aan mij over seksualiteit, ik ben die beginnen beantwoorden en voor ik het goed besefte was de trein vertrokken.
Je bent als kind heel lang misbruikt en mishandeld geweest. Het trauma dat je daardoor opliep is een belangrijk stuk in je leven. Welke impact heeft dat op jou gehad, toen en nu?
Ik had een heel laag zelfvertrouwen. Ik haatte mezelf. Ik voelde dat mijn thuissituatie niet normaal was en ik had al heel snel een gevoel van onrechtvaardigheid maar ik dacht altijd dat het aan mij lag. Ik voelde me thuis niet thuis. Het werd me ook heel vaak gezegd dat ik lui en dik was dus ik voelde me zeker niet geliefd. Ik was niet goed genoeg. Ik heb met ouder worden en weg te gaan thuis superhard gewerkt aan mijn zelfvertrouwen maar er zijn nu nog momenten dat ik onzeker ben. Dat is wel een blijvend effect.
Wat er met jou als kind gebeurd is, misbruikt door je eigen vader en mishandeld door je eigen ouders, is vreselijk maar wat ik minstens even erg vind is dat je in de kou bleef staan door derden. Waar was de school, de buren, ouders van vriendinnetjes en de politie in heel dit verhaal?
Exact! Het werd in de doofpot gestoken. Maar je hebt hét verhaal goed begrepen Katja. Er verandert niets. Iemand stuurde me gisteren een artikel door dat een man 3 jaar met uitstel kreeg voor misbruik vaneen minderjarig kindje. Ik kan hier niet meer tegen! Ik wil gaan protesteren zoals de boeren de straat opgaan. Dat zit in mij en ik wil die kwaadheid op een goede manier naar buiten brengen. Zoals het nu gaat, geef je de boodschap aan daders dat ze verder kunnen gaan want ze worden toch niet serieus gestraft.
Voor veel mensen is het moeilijk te begrijpen dat als je misbruikt bent geweest, je nadien veel seks kan hebt met wildvreemde mannen. Hoe heb jij dat ervaren?
Ik begreep dat vroeger ook niet. Ik haatte dat van mezelf en snapte zelf niet hoe ik dat kon. Elke dag een vriendje en seks hebben, het was een verslaving geworden. Nu weet ik, door middel van heel veel therapie, dat het een heel normaal effect is van wat ik heb meegemaakt van kleinsaf. Er werd gezegd dat het moeilijk ging zijn om mezelf open te stellen en dat ik me niet zou kunnen binden. Maar er werd niet gesproken over het tegenovergestelde, die hyperseksualiteit. Dat is constant op zoek gaan naar mannelijke aandacht en die bevestiging dat ik goed genoeg ben. Het gaat ook niet persé over de seks. Het gaat over wat er rond zit. Daarom is dat voor mij zo belangrijk dat de mensen de boodschap begrijpen. Toen ik op mijn zestiende dat gedrag had werd ik met de vinger gewezen maar er werd nooit gevraagd aan mij waarom ik die mannelijke aandacht en bevestiging nodig had. Wat zit erachter dat ik zoveel vriendjes had? Nu weet ik dat hyperseksualiteit bestaat en dat heeft me rust gegeven. Dat vind ik dan ook belangrijk om mee te geven aan de mensen dat het echt een ding is. Veel mensen, vooral jongeren, weten dat niet.
Vanwaar de stap van vele vriendjes naar sekswerk? Heeft het jou op een bepaald moment in je leven geholpen?
Voor ik sekswerker was kon ik wel zeggen dat mijn seksleven heel gevaarlijk was. Ik liet vaak dingen toe die ik helemaal niet wou, ik haatte mezelf ook en had geen eigenwaarde. Door sekswerker te worden is dat veranderd. Na die eerste keer had ik meteen het gevoel dat ik de baas was geweest en dat ik mocht kiezen wie, wat, waar en voor hoeveel. Ik kon ook kiezen wie ik wel en wie niet zou ontvangen in bed. Dat gaf terug een controle in mijn leven. Sinds ik deze job doe heb ik het ook niet meer nodig om constant iemand naast mij te hebben. Dat had ik daarvoor wel, ik had constant een vriendje nodig. Niet alleen omdat ik geen dak boven mijn hoofd had, ik kon gewoon niet alleen zijn. Nu is dat niet meer het geval. Deze job is voor mij therapeutisch.
Doordat je geen thuis had rolde je van het ene vriendje naar het andere dus mag ik stellen dat de job dan ook op die manier begonnen is?
Zo is het inderdaad begonnen. Ik leerde dat als ik onderdak kon krijgen voor seks, ik ook betaald kon worden en zelf kiezen wie wel en wie niet. Op die manier kon ik ook overleven.
Ik las dat schrijven voor jou een soort vlucht is geweest. Werkte het therapeutisch, het schrijven van je boek?
Absoluut ja! Mijn eerste therapeutes waren vrouwen en daar was ik nooit comfortabel bij. Eén ervan had echter aangeraden de dingen van me af te schrijven. Toen ik zestien jaar was had ik een droom om ooit een boek te schrijven en nu is die ongelooflijke droom uitgekomen.
Op TikTok geef je seksuele voorlichting en praat je over sekswerk. Waarom dan nog een boek over je slechte jeugd en het verhaal van wie je geworden bent. Vond je dat belangrijk?
Ik wilde dat verhaal echt vertellen, ik wil dat de boodschap overkomt. Het zijn véél boodschappen hé. Het wegkijken en in de doofpot steken kan erger zijn dan het misbruik zelf. Iedereen ziet het en doet niets. Het niet geloofd worden door politie, school of instanties. Een andere boodschap is dat ik het taboe rond sekswerk wil wegnemen. Iedereen heeft er zo zijn eigen reden voor. Ik wou laten zien wat mijn reden was, en hoe en waarom ik Mel de sekswerker ben geworden. Ik wou aantonen dat dit gewoon oké mag zijn. Maatschappelijk vind ik dat er nog steeds te weinig gedaan wordt tegen daders van zedenfeiten. Zoals je ziet: veel boodschappen die ik wou duidelijk maken.
Hoe is je boek dan verder tot stand gekomen?
Ik was zestien jaar toen ik ben beginnen schrijven. Tot mijn twintigste heb ik over mijn verleden geschreven en dan heb ik dat in de kast gelegd. Ik ben daar niet meer aangekomen. Toen mijn video zo viraal ging op TikTok contacteerde de uitgeverij mij dat ze een boek in mij zagen. Dat kwam goed uit voor mij, ik heb werk gemaakt van die schrijfsels over mijn verleden. Ik heb herschreven en ook veel bij geschreven over de periode van nu, het sekswerk en de klanten maar ook over hoe ik mijn TikTok-opkomst heb beleefd. De uitgeverij heeft daar wel een schrijfster opgezet die zorgde dat het boek leesbaar was. Eigenlijk is mijn meisjesdroom om een boek te schrijven uitgekomen! Mijn innerlijke kind is heel blij.
Je bent heel eerlijk en open in je boek. Was je bang voor negatieve reacties?
Ik had vooral bang dat mensen bepaalde dingen tegen mij zouden gaan gebruiken. Maar dat heb ik nu al laten varen. Zelfs zonder het boek doen mensen dit. Dat is het gevolg als je heel open bent. Als ik schrijf over mijn borderline of dat ik heel erg nood heb aan routine dan heb ik soms klanten die dat tegen mij gebruiken. Ze willen zich moeien en daar hou ik niet van.
Tijdens het lezen van je boek had ik heel sterk het gevoel om jou te willen beschermen, zeker als mama van twee dochters waarvan één jouw leeftijd heeft. Maar naarmate ik verder kwam in het boek vond ik dat eigenlijk niet meer nodig. Je bent gegroeid van een kind uit een slechte thuis naar een onzeker meisje, maar op het einde van het boek ben je gewoon een knappe slimme vrouw die de beste versie is van zichzelf. Zelfliefde en zelfvertrouwen is de rode draad geworden. Hoe heb je dat groeiproces ervaren?
Met vallen en opstaan. Dat is nog altijd, hoor. Er zijn nog altijd dagen dat ik thuis in de zetel lig en aan het huilen ben. Er zijn nog steeds dagen dat ik niet buiten wil komen. Maar 80 procent van de tijd gaat het wel goed met mij. Dat is natuurlijk ook een leerproces.
Veel mensen halen ook positiviteit uit je boek. Wat hoop je zelf dat mensen meenemen uit het boek?
Dat ze alerter gaan zijn voor tekenen van misbruik. Ik hoop dat de maatschappij ook de ogen gaat opendoen en dat er meer gaat gebeuren zowel preventief als het moment dat er signalen zijn en ze de kinderen weghalen van die personen. Ik hoop ook dat slachtoffers wat hoop uit halen uit het boek en dat ze weten dat we ons trauma misschien niet kunnen verwerken maar dat je wel een manier gaat vinden om er mee om te gaan en toch nog gelukkig kan worden.
Je geeft nu ook lezingen op scholen, je bent een tv gezicht in De Afspraak, de Tafel van Gert ect. Wat doet al die aandacht met je?
Ik vind dat heel zot allemaal. Ik kan daar niet veel meer over zeggen. Ook als mensen me aanspreken en herkennen word ik heel ongemakkelijk en heel verlegen. Het is wel fantastisch, vooral omdat ik mijn stem wil blijven gebruiken om aangifte van en het straffen van seksueel misdrijf aan te kaarten. Ik wil de sekswerkers verdedigen ook. Ik hoop dat ik dat kan blijven doen op een goede manier.
Even terug naar Tiktok. Toen ik mijn dochters vroeg waarom ze zo’n fan zijn van jou was hun antwoord omdat je op een zachte rustige manier uitleg geeft over veilig vrijen, grenzen bewaken en dat je herkenbaarheid geeft op een menselijke manier. Vind je dat ouders en scholen te weinig het goede voorbeeld geven qua voorlichting?
Ik vind inderdaad dat er te weinig voorlichting gegeven wordt. Niet alleen als het gaat over veilig vrijen “zonder hoes niet in de poes” en jezelf tegen soa’s beschermen maar vooral ook over hoe met elkaar omgaan. Hoe geven we grenzen aan? Hoe gaan we om met het feit dat als er iets gebeurt dat ik niet leuk vond, dat het niet nog eens gebeurt? Dat zou een vak apart op school moeten zijn. Als er binnen het gezin niet gesproken wordt over seksualiteit dan gaan jongeren ook een schaamte opbouwen, waardoor ze kwetsbaarder worden voor seksueel misbruik net omdat er thuis of elders niet over seks gesproken wordt.
Ik zie hier voor mij een good looking jonge vrouw zitten, leuke blouse en jeans aan, stralend voor de dag. Hoe gaat het nu met jou?
Ca va. Het is heftig geweest sinds mijn boek is uitgekomen. Ik ben trots en heel blij dat ik het geschreven heb. Nu is het echt met ups en downs, het gaat wel terug beteren met mij als het terug rustiger wordt. Ik verwacht geen reactie van mijn ouders, ik heb het ook niet voor hen geschreven, het boek is voor slachtoffers van seksueel geweld.
Om af te sluiten, ik las in je boek “goddank was er chocolade” is dat nog steeds jouw redmiddel?
(Lacht) ja, koffiekoeken met chocolade en pudding. Dat is echt mijn ding.
Mel Meliciousss op TikTok
Via haar razend populaire TikTokaccounts @weesliefvoorjezelfmetmel en @weesliefvoorelkaarmetmel beantwoordt Mel op een respectvolle en ongedwongen wijze vragen over sekswerk en seksualiteit. Als ‘de seksjuf van TikTok’ bereikt ze dagelijks meer dan honderdduizend jongeren én volwassenen
Reactie plaatsen
Reacties