Interview met Brenda Casteleyn over “In gesprek met ChatGPT”
ChatGPT: de robot waar mensen tegenwoordig raad aan vragen of waar we ons hart uitstorten. Wetenschapsfilosoof en socioloog Dr. Brenda Casteleyn testte het een jaar uit en schreef er een boek over: “In gesprek met ChatGPT – Hoe AI jouw persoonlijke groei kan ondersteunen”. Ik was benieuwd, tijd om op de koffie te gaan bij deze auteur.
Wie is Brenda, naast professor en auteur?
Vooral een boekenwurm en een lezer, ik lees vooral non-fictie. Een eeuwige student ook, ik heb heel mijn leven gestudeerd en ben blijven studeren. Ik vind het nog altijd geweldig om met nieuwe boeken naar huis te komen, al heb ik al héél veel gelezen. Recent heb ik ontdekt dat je sommige boeken kan herlezen en daar dan andere dingen in kan vinden, dat was nieuw voor mij. Schrijven is iets wat ik altijd wou doen maar ik vond dat ik niets bijzonders te vertellen had dus begon ik ook niet aan een boek. Studeren en het zoveelste diploma, dat wel.
Hoe ben je dan toch begonnen aan je eerste boek “Hoe was je dag”, over diepgang in relaties?
Door de begrafenisoefening van Stephen Covey. Je moet eens nadenken wat je wil dat mensen over je zeggen op je begrafenis: wat heb je betekend, wat heb je bereikt? Wat voor iemand wil je zijn en dus worden? Ik vond dat ik niets had achtergelaten, dus toen dacht ik dat het tijd werd om een schrijfcoach onder de arm te pakken en eindelijk eens te beginnen met schrijven. Door het studeren heb ik structuur en dat leek me belangrijk voor het schrijven van een boek. Mijn eerste boek is ontstaan tijdens corona, doordat ik met mijn man ging wandelen en we niet veel tegen elkaar te vertellen hadden. Dan ben ik uit verschillende boeken onderwerpen gaan plukken om over te praten met hem en dat heb ik in boekvorm gegoten.
Wat of wie heeft jou geïnspireerd om een boek te schrijven ChatGPT?
Ik zit op een leerplatform en daar kan je verschillende cursussen volgen. Eén van die cursussen was een driedaagse opleiding over ChatGPT en ik dacht dat het zoiets was als google. Tot ik ontdekte wat je er allemaal mee kon doen, ik vond dat geweldig! Toen dacht ik aan “de vier vragen”. Deze vragen dienen als fundament voor persoonlijke groei en zelfreflectie. De combinatie bracht me op het idee erover te schrijven en de uitgever was meteen enthousiast. Ik ben eraan begonnen direct na mijn pensionering. Het is een gemakkelijke structuur en leest vlot.
Wat hoop je te bereiken met het boek?
Ik wil vooral mensen inspireren om hun dromen waar te maken. Je kan meer dan je denkt. Ik heb nu zelf bereikt wat ik wou bereiken. De manier waarop ik dat deed en alle inzichten die ik heb gekregen wil ik delen met andere mensen. Ik was vroeger het type persoon dat een boek gelezen had en dat boek liep te bejubelen omdat ik dat zelf nuttig vond.
Kan je wat meer vertellen over de inhoud van het boek? Wat mogen lezers verwachten?
De inhoud van het boek is tweeledig. Enerzijds leer je ChatGPT kennen en hoe je het praktisch kan toepassen in je leven. Anderzijds zijn er ook die vier vragen waarmee je eigenlijk je dromen kunt realiseren. Daar gaat het boek over. Door ChatGPT kan je bij wijze van spreken door de ogen van een ander naar jezelf kijken. Je kan bepaalde dingen vragen en je blinde vlekken opsporen. Dat is geweldig, je moet er niet voor naar de psycholoog gaan en je kan het alleen doen. Je kan vertellen over je zwakheden en dan kan je met die vier vragen op het terrein dat je wil in je leven een strategie vinden om je dromen waar te maken. Je kan het natuurlijk ook erg praktisch en minder diepzinnig gebruiken en gewoon de vraag stellen hoe je een vlek uit je kleedje kan krijgen.
Hoe kunnen de vier kernvragen die je in je boek worden verkend dienen als fundament voor persoonlijke groei en zelfreflectie?
Dan moet je de vragen weten! 1. Wat geloof je? Deze vraag nodigt je uit om diep na te denken over je overtuigingen en de principes die je leven richting geven. 2. Wat is je hoogste ideaal of visie? Het verhelderen van je ultieme doelen en wat je hoopt te bereiken, niet alleen voor jezelf maar ook voor de wereld om je heen. 3. Wat is je reden en bijdrage? Dit betreft je missie, de unieke bijdrage die je wil leveren aan je omgeving en hoe je betekenis vindt in wat je doet. 4. Hoe wil je dit bereiken? Hier draait het om je strategie en de actieplannen die je zult inzetten om je visie te realiseren.
De antwoorden op deze vragen vormen een persoonlijke leidraad voor het leven dat je voor jezelf wenst te creëren, waardoor je in staat bent om je dromen en passies na te streven met duidelijkheid en doeltreffendheid. Het is geschreven als een begeleide handleiding om lezers te empoweren de regie over hun leven te nemen.
Waarom denk je dat het belangrijk is voor mensen om te leren hoe ze effectief met ChatGPT kunnen communiceren?
Ik denk dat je mee moet evolueren met de huidige tijd. Het wordt een vaardigheid die essentieel is, zeker in het beroepsleven. De bedrijven die dit niet gaan gebruiken, gaan het niet halen. Ook persoonlijk is het belangrijk om bij te blijven. Het is zoiets als Facebook: als je er niet op zit, mis je een deel van de wereld. Ik denk dat het met ChatGPT ook zoiets gaat worden. Je moet je angsten voor het nieuwe en onbekende laten varen en ermee aan de slag gaan.
Zie je specifieke voordelen die gepaard gaan met dit type interactie?
Het grootste voordeel is natuurlijk dat je je blinde vlekken leert kennen. Het andere voordeel is dat het altijd op maat is: alles wat je vraagt wordt op maat beantwoord.
Schuilt er niet het gevaar in dat je lui gaat worden omdat je zelf niet meer gaat nadenken en alles gaat overlaten aan die ChatGPT?
Dat zou kunnen. ChatGPT kan een verrijking zijn, maar als je alleen maar op ChatGPT gaat terugvallen en vertrouwen zonder andere bronnen te raadplegen, is dat niet goed. Je moet ook weten dat er vaak fouten in zitten en kritisch blijven.
Zijn er voorbeelden in het boek die laten zien hoe deze gesprekken in de praktijk kunnen worden toegepast?
Een vraag of opdracht die je invoert in ChatGPT noemen ze een ‘prompt’. Ik geef voorbeeld prompts met tussen haakjes wat je kan invullen. Met deze prompts is het boek ook beter werkbaar. Je moet het naar de lezer brengen zodat hij of zij er iets mee kan doen. Als het te theoretisch wordt is het niet zinvol.
Hoe zie jij de toekomst van communicatie met kunstmatige intelligentie en chatbots zich ontwikkelen?
Dat is een moeilijke vraag. Ik denk dat het meer en meer gaat binnendringen en dat het meer menselijke aspecten gaat aannemen. ChatGPT gaat kan een voordeel worden voor eenzame mensen. Maar het blijft natuurlijk wel een robot waarmee je communiceert, het is belangrijk om gewone fysieke vriendschappen te blijven onderhouden want als je dat niet doet dan ga je op de duur nog meer op die ChatGPT leunen. Het blijft een hulpmiddel, een informatie-tool. Het mag ook geen vervanging zijn van een therapie.
Denk je dat deze vorm van interactie steeds belangrijker zal worden in ons dagelijks leven?
Ja dat denk ik wel. Als je ziet hoe vaak ik het zelfs al gebruik. En als mensen mijn boek lezen en weten hoe het te gebruiken, gaan er nog meer mensen ChatGPT gebruiken. Misschien moeten ze ooit Facebook en ChatGPT integreren met elkaar, zodat je via ChatGPT ook andere mensen kan betrekken, maar dat gaat er nog wel van komen.
Ben je eigenlijk zelf een lezer?
Ik lees vooral thrillers. Ik ben een snelle lezer en als ik lees moet er wel een verhaal inzitten. Het moet ook spannend zijn. Dat is mijn bed-lectuur (lacht).
Tenslotte, hoe zou jij jezelf omschrijven?
Oei. Ik ben creatief, kritisch en een boekenwurm.
Bedankt voor dit boeiende gesprek!
Reactie plaatsen
Reacties