Op het kinderboekenfestival Kabaal, in de bib van Permeke, ontmoette ik het frisgewassen duo Kim en Melvin dat met hun kraakvers prentenboek “De Grote Onderbroekenroof” de aandacht stal. In hun museum vol onderbroeken was het slipje van Mona Lisa verdwenen! Tijd om deze schrijfster en de illustrator even te ontmoeten.
Kunnen jullie vertellen wie jullie zijn?
Kim: “Ik ben Kim Crabeels, ik schrijf nu zo’n 9 jaar kinderboeken: alles van prentenboeken tot (voorlees)verhalen, graphic novels, strips, non-fictie en sinds kort ook luisterverhalen. Met mijn auteurslezingen maak ik kinderen graag warm voor mooie boeken, vooral dan in de Jeugdboekenmaand en rond de Voorleesweek. Daarnaast werk ik als cultuurprogrammator voor jong publiek bij 30CC Leuven. Ik heb ook 3 kinderen, 1 man en een heleboel dieren met gekke stemmetjes.
Melvin: “Ik ben Wout Schildermans, ik teken onder de naam Melvin. Ik ben de laatste 5 jaar uitsluitend bezig geweest met kinderboeken omdat dit het slechtste verdient (lacht) maar je krijgt er wel het meeste van terug. Ik vind het superfijn om te doen.”
Kim, “De Grote Onderbroekenroof” is een prentenboek van jou en Melvin. Het boek heeft een tekst die lekker bekt en illustraties waar je naar kan blijven kijken. Vanwaar de interesse in schrijven van prentenboeken?
Kim: “Toen ik mama werd, was er plots geen tijd meer voor de dikke historische romans waar ik zo verzot op was. Maar kinderboeken kwamen in de plaats en een nieuwe wereld ging voor mij open! Ik merkte dat je als grote mens ook nog lekker kan genieten van de humor in zo’n kinderboek … én van de prenten. Ik ben germanist, dus taal en boeken waren nooit veraf. Maar pas toen ging het lampje bij mij branden: dit is wat ik wil doen. Mijn eerste boek heb ik dan ook geschreven puur en alleen voor mijn eigen kinderen, maar dan heb ik het eens opgestuurd naar een uitgeverij en zo was mijn boek het juiste boek op het juiste moment. Ik doe dit nog maar 10 jaar.”
Melvin: “Ik ben afgestudeerd in illustratieve vormgeving, heb educatief schoolmateriaal geïllustreerd en zo kwam ik in de kinderboekenwereld terecht. 8 jaar geleden heb ik mijn eerste boek gemaakt.”
Jouw verhalen vinden een evenwicht tussen humor en ontroering. Hecht je veel waarden aan deze kenmerken?
Kim: “Als een boek mij tegelijk kan doen lachen en kan raken, dan ben ik verkocht. Ik heb meestal niet echt een specifieke doelgroep voor ogen als ik schrijf, de uitgeverij plakt vaak een leeftijd op een boek als het klaar is. Maar mijn doel bij het schrijven is vooral om zowel de kleine, als de grote mensen te laten meegenieten. Die dubbele laag zit zeker ook in de tekeningen van Melvin. Dat was dus een match made in heaven.”
Wat betekent schrijven voor jou?
Kim: “Even ontsnappen naar een andere wereld: die in mijn eigen hoofd.”
Hoelang doe je over het schrijven van een boek?
Kim: “Moeilijke vraag, maar wel een populaire. Tegen kinderen die me datzelfde vragen tijdens een auteurslezing zeg ik altijd dat het nooit een goed idee is om te tellen hoe lang je aan een boek bezig bent. Schrijven is gekkenwerk! Maar ik ben nu zo’n 10 jaar bezig en heb een 20-tal boeken uit, dus je zou kunnen zeggen dat ik zo’n half jaar doe over een boek.”
Melvin: “Voor mij persoonlijk was het een opluchting dat het een minder dik boek is want meestal moet ik voor 100 pagina’s tekenen en nu was dat veel minder waardoor ik me veel meer kon uitleven in details. Met het maken van dit boek was het ook tof dat ik alles met de hand kon uitwerken. Vaak moet ik digitaal werk afleveren dus dit is leuker geweest.”
Heb je een vaste schrijfplek?
Kim: ”Mijn keukentafel met zicht op de tuin is mijn vaste schrijfplek. Het huis moet dan wel leeg zijn. Als de kinderen thuis zijn, verhuis ik naar de slaapkamer. Ik heb vooral mijn vaste koffiebeker: als die in de afwasmachine zit, lukt het niet.”
Heb je een tip voor beginnende schrijvers?
Kim: ”Doen! En verder: vooral niet kinderachtig gaan schrijven omdat je doelpubliek uit kinderen bestaat.”
Heb je een favoriete schrijver?
Kim: “Als ik dan echt iemand moet kiezen: lllja Leonard Pfeijffer.”
Melvin: “Ik heb er zoveel, dus een keuze maken vind ik moeilijk. Ik lees heel graag strips en ook boeken voor zowel volwassenen als kinderen dus ik heb te veel schrijvers om op te noemen. Ik heb ook verschillende schrijfstijlen die me aanspreken, zodat ik het te moeilijk vind om hier nu een naam te geven.”
Wat vind je de mooiste taal?
Kim: ”Voor mij is Italiaans de mooiste taal.”
Melvin: “Voor mij is het Noord -Limburgs de mooiste taal (lacht) maar even serieus, ik ben ook fan van de Italiaanse taal.”
Lazen jullie als kind al veel?
Kim: “Zeker! Ik was enig kind. Bij gebrek aan broers en zussen om mee te spelen maakte ik dan maar boekenvriendjes.”
Welke boek ligt er nu op je nachtkastje?
Kim: ”Wildevrouw van Jeroen Olyslaegers.”
Melvin: ”Bij mij ligt Zeven vette jaren van Keret op mijn nachtkastje”
Heb je nog een boekentip?
Kim: “De Grote Onderbroekenroof natuurlijk! Een grappig, leuk boek dat dankzij Melvin vol verwijzingen naar bekende en minder bekende kunst zit.”
Als laatste vraag, in welke 3 woorden omschrijven jullie jezelf?
“Enthousiast, frisgewassen en klaar-voor-de-Bologna-Children’s-Book-Fair! “
https://www.antwerpenleest.be/nieuws/interview-met-kim-en-melvin-van-de-grote-onderbroekenroof
Reactie plaatsen
Reacties